Therapie en werkwijze in Delft

Ons eerste gesprek

We nemen de tijd. Eerst om even kennis te maken en vervolgens voor je verhaal. Jij vertelt, ik luister aandachtig. Je merkt dat ik doorvraag, je misschien zal vragen op onderdelen te verdiepen en me te helpen verbanden te zien. Je verhaal hoeft niet ‘mooi’ of ‘af’ te zijn; ik help je de woorden vinden waar je dat niet lukt en voor mij is jouw verhaal altijd een mooi geheel.

Ik zal je vragen stellen, ook buiten je klacht om. Dat doe ik omdat ik naast je klacht ook een goed beeld van jou wil hebben. Onderdeel van die eerste ontmoeting is het formuleren van een doel: waar wil je uitkomen? Want niet alleen je klacht telt, maar je wens is net zo belangrijk.

Jouw gedachten, jouw gevoelens en jouw doen

Ik werk veel met cognitieve gedragstherapie. Daarmee onderzoeken we hoe – vaak foute – gedachten je gedrag en gevoel beïnvloeden. Dat hebben van die foute gedachten is heel menselijk, bijna iedereen doet het, maar gewoonlijk zit het je niet in de weg.

Je interpreteert de werkelijkheid, je trekt zo je conclusies en bent vooral druk in de weer met het in je hoofd uitwerken van mogelijke scenario’s. Dat doe je razendsnel en automatisch. ‘Ze zullen me wel belachelijk vinden.’ ‘Dat gaat vast faliekant mis.’ ‘Als ik dat doe word ik altijd zo’n streber.’ Enzovoort. De meeste mensen kijken heel kritisch naar zichzelf en hebben al een oordeel nog voordat ze iets gedaan hebben.

We onderzoeken die gedachten. Kloppen ze wel? Trek je niet te snel je conclusies en is de wereld om je heen wel wat jij er in je hoofd van maakt. Je zult merken dat opvallend veel van wat jij als ‘jouw werkelijkheid’ beschouwt bestaat uit jouw ideeën over die werkelijkheid. Je leert jouw gedachtepatronen te herkennen en ze realistischer te maken.

Stap voor stap groei je verder

Tegelijkertijd werken we via je gedrag aan je gevoel en gedachten. Voor sommige mensen is dat best een beetje eng: anders doen dan je gewend bent. Gelukkig doen we het heel veilig en stapje voor stapje.

Zo kan het best zijn dat we eerst samen gaan nadenken over ander gedrag, ons voorstellen wat er gebeurt als je dingen anders zou doen.
Je leert comfortabeler te worden met experimenten met je eigen gedrag. Tot je uiteindelijk ook echt in je leven probeert zo nu en dan iets anders te doen dan normaal.

Op die momenten let je goed op, want hier leer je van: wat gebeurt er met je? En met je omgeving? Hoe voelt dat? Je proef is altijd geslaagd als je er iets van leert.

Je leert zo jezelf hoe het ook anders kan. En met de ervaringen die je opdoet groei je stap voor stap naar beter.

Contact opnemen

Op zoek naar de juiste hulp bij jouw problematiek of op zoek naar advies voor de juiste hulpverlener? Neem gerust contact op met Psychologen Nederland via 015 202 3007. Je kunt vrijblijvend terecht voor een professioneel en op maat gemaakt advies. Er is geen wachtlijst.